[latest-posts-slider limit=-1 category=9 arrows=true]

Checklist voor het afstellen van sproeiers

Bespaar water, tijd en geld in je tuin en park met deze tips van Rain Bird

Lente is de beste tijd van het jaar om een automatische tuinberegening klaar te hebben voor andere seizoenen. De temperatuur stijgt en tuin en park begint met ontdooien. Je kan waterverspilling tegen gaan, geld besparen en een midzomer catastrofe voorkomen bij het volgen van een aantal makkelijke stappen.

De lente moet je tuin en park bereikt hebben.

De grond onder het land is misschien nog niet ontdooid ookal lijkt het erop dat de lente volledig is aangebroken. Als je sproeiers aanzet op het moment dat de grond nog niet ontdooid is kan dit grote schade betekenen voor de sproeiers en pijpen. Zorg ervoor dat de grond volledig is ontdooid voor op zijn minst 30 centimeter. Check dit door met een schop 30 centimeter in de grond te graven.

Bediening controleren

Verwijder spinnenwebben op je bedieningspaneel en check alle programma’s van het irrigatiesysteem. Zorg ervoor dat datum en tijd klopt en dat de instellingen overeenkomen met de gewenste tuinberegening. Het is belangrijk dat je een kopie van het tuinberegeningsplan hebt en de back-up batterij elke 6 maanden te vervangen.

Het verwijderen van obstakels in de waterflow

Check voor objecten die mogelijk je water flow in de weg kunnen zitten. Denk aan stenen, zand en vuil.

Weg met het oude en vervang kapotte objecten.

Doe een check voor alle componenten in het systeem ook al zijn ze ontworpen om niet kapot te gaan. Het kan zijn dat er een beschadiging is opgelopen of er toch iets niet blijkt te werken. Componenten als sproeikoppen en pijpen kunnen beschadigd zijn en moeten wellicht vervangen worden. Het is daarbij belangrijk dat de sproeiers gecheckt worden om de zoveel tijd. Het zou jammer zijn als de water rekening hoger uitvalt door kapotte objecten.

Water hammer – Iets dat je niet wil hebben

Wanneer een klep voor het eerst wordt geopend kan er ineens een hoge waterdruk ontstaan. Hierdoor kunnen pijpen ernstig beschadigen. Dit fenomeen noemt men water hammer. Om water hammer te voorkomen is het belangrijk om geleidelijk de watertoevoer in pijpen te verhogen.

Controleer de waterdruk

Het is belangrijk om te weten hoe de waterdruk staat voordat de hoofdklep opengezet wordt. Hoge waterdruk zorgt voor diverse beschadigingen door het gehele systeem. Uiteindelijk ontstaan er defecten en waterverspilling. Beschik over een goede waterdruk peilstok om de waterdruk te kunnen meten in huis en in de tuin. Hierdoor krijg je over het algemeen een goed beeld van de waterdruk. Een waterdruk regulator kan nodig zijn om schade te voorkomen in het sproeierssysteem als de druk bovenmatig wordt doorgevoerd (vaak tussen 2.7 Bar en 4.1 Bar).