[latest-posts-slider limit=-1 category=9 arrows=true]

Hoe vaak moet ik mijn tuin beregenen? 

Een gazon voor uw huis onderhouden is geen gemakkelijke taak. U moet ze regelmatig water geven, het onkruid verwijderen en maaien zodat het esthetisch aangenaam blijft. Het is gemakkelijk te om te zien wanneer u het onkruid moet plukken of maaien. Enkel een informele blik is nodig. Maar het is niet eenvoudig om te weten hoe vaak u uw gazon water moet geven. Hoewel gazongras over het algemeen lange perioden zonder water kan doormaken, is het voor hen essentieel om in een slapende toestand te blijven, en het is belangrijk om het weelderige groene uiterlijk te behouden.

Als uw tuin dat dikke, weelderige gras in die felle groene kleur heeft, krijgt uw tuin waarschijnlijk alles wat hij nodig heeft en is het in een gezonde staat. Een belangrijke marker van een gezonde tuin is hoe lang de voetafdrukken erop blijven staan nadat er op gelopen is. Als ze voldoende vocht hebben, stuiteren ze snel terug.

Dus, hoe weet u hoe vaak u uw gazon water moet geven?

Hoewel gazongras met minder water kan omgaan, kan te veel water schade veroorzaken die moeilijker te herstellen is.

Overmatig water geven kan veel problemen veroorzaken. U wilt dat het gras langere wortels krijgt, zodat ze zonder veel problemen lange periodes van droogte kunnen overleven. Te veel water zorgt ervoor dat kleine wortels en het gras afhankelijk is van de dagelijkse watergift. Dit betekent ook dat u uw gazon diep water moet geven, maar niet vaak. Te veel water kan ook resulteren in vilt of schimmel en u zult veel werk moeten verzetten om ze kwijt te raken. Om nog maar te zwijgen over het feit dat u veel kostbaar water zult verspillen met te veel water.

De meeste experts zijn het erover eens dat uw gazon 25 tot 38 mm water per week nodig heeft. Dus als je sprinklers gebruikt, is dat ongeveer 20 minuten per dag, 3 keer per week.

Nu komen er natuurlijk andere factoren bij kijken, zoals de hoeveelheid zonlicht, de temperatuur (meer zonlicht of hoge temperatuur staat gelijk aan meer verdamping, staat gelijk aan hogere watervereisten), het type grond (hoeveel water de grond kan vasthouden), type gras (sommige soorten hebben dagelijks water nodig).

De meting van 25 mm kan een beetje verwarrend zijn. Wat doe je als het zo weinig heeft geregend? Een simpele oplossing zou zijn om daadwerkelijk het water te meten dat uw gazon ontvangt. Het strategisch plaatsen een regenmeter in uw tuin kan u een beeld geven van de hoeveelheid water die uw tuin ontvangt. 

Een andere truc om te zien of uw gazon voldoende water, regen of geen regen krijgt is met een schroevendraaier. Steek gewoon een schroevendraaier in de grond en kijk of je hem gemakkelijk in de grond kunt drukken. Als het gazon goed is bewaterd, moet de schroevendraaier gemakkelijk in het gazon gaan tot ongeveer 15 cm. Dit komt omdat de wortels van het gras zo diep in de grond gaan. Als de schroevendraaier niet zo gemakkelijk erin gaat, heeft uw gazon water nodig.

Om uw gazon efficiĆ«nt te besproeien, is het niet voldoende om de juiste hoeveelheid water te geven, ook de timing is belangrijk. Om ervoor te zorgen dat het gras al het water opneemt en dat er geen water wordt verspild, is het belangrijk dat u op een optimaal tijdstip water geeft.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om het gazon ‘s ochtends water te geven. Dit geeft het gras voldoende tijd om te drogen en er is meestal minder hitte, zonlicht en wind. Tijdens de middag zou het felle zonlicht ervoor zorgen dat het water verdampt zonder dat het door het gras wordt opgenomen. Ook kunnen de piektemperaturen betekenen dat het door de sproeier gespoten water kan verdampen, zelfs voordat het gras bereikt wordt.

Nu lijkt de middagperiode misschien een haalbare optie, en vaak een handige optie als je ‘s ochtends druk bent, maar’ s middags water geven is niet ideaal. Kijk, het water op de grassprieten moet opdrogen van het zonlicht, alleen de wortels hebben water nodig. En als u ze ‘s middags water geeft, kunnen de waterdruppeltjes op het gras blijven liggen, waardoor het vatbaar is voor schimmel en andere ziekten.

Een sproeier is een van de meest gekozen manieren om een gazon water te geven. Een perfect opgesteld sproeisysteem zorgt voor een gelijkmatige hoeveelheid water op alle delen van het gazon. Een pulserende sprinklerinstallatie of een oscillerende sprinklerinstallatie blijkt het meest gebruikte type te zijn.

Voor een nieuw gezaaid gazon zijn traditionele oscillerende sprinklersystemen meestal geschikt. Ze zijn minder krachtig en u hoeft zich geen zorgen te maken dat de zaden met de sprinkler worden weggespoeld. Maar dit betekent ook dat de wind een grote invloed kan hebben op de waterverdeling over het gazon.

Oscillerende sproeiers worden steeds populairder. De manier waarop ze horizontaal water over het gazon schieten, is zeer efficiĆ«nt wat betreft waterverbruik. Aan het eind van de dag maakt het niet uit hoe. Het enige dat telt, is zorgen voor een gelijkmatige waterverdeling.

Zoals we eerder vermeldden, zijn ochtenden de beste tijd om de tuin water te geven, maar het is niet de meest geschikte tijd. Iedereen maakt zich klaar voor het werk en er is niet veel tijd om een sproeisysteem in- en uit te schakelen. Hier kan een geautomatiseerd sproeisysteem van pas komen. Zodra u de timing heeft ingesteld, zal het systeem het sproeisysteem in- en uitschakelen zonder dat u zich daar zorgen over hoeft te maken.

Natuurlijk hebben systemen die gebaseerd zijn op timing een aantal nadelen, vooral als het regent. Een sproeisysteem die tijdens een stortbui volop aan de gang is, is niet iets wat u wilt. Hier komt een slim sprinklersysteem om de hoek kijken. Deze systemen gebruiken een reeks sensoren over het gazon om het vochtniveau en zelfs de weersvoorspelling voor de dag te detecteren voordat het systeem wordt ingeschakeld. En u kunt deze systemen overal ter wereld bedienen! Misschien kunt u geen vis vangen zonder uw handen nat te maken, maar u kunt de tuin zeker water geven zonder uw handen vuil te maken. 

Een druppelirrigatiesysteem kan worden overwogen als uw gazon een aantal moeilijk te beregenen gebieden heeft. Als uw gazon hellende gebieden heeft, wordt het water mogelijk niet opgenomen voordat het wegloopt. Een druppelirrigatiesysteem kan dit probleem oplossen. Gebieden die langs de muren van het gebouw of in de buurt van het huis lopen kunnen ook van water worden voorzien met een vergelijkbaar systeem, zonder dat er water op de gebouwen wordt gespoten. Er moet ook speciale zorg worden besteed aan gebieden die zwaar bebost zijn. Beregeningssystemen moeten speciaal zijn ontworpen voor individuele tuinen, verschillende gebieden in de tuin hebben mogelijk verschillende besproeiingsvereisten. Bijvoorbeeld: gazons hebben niet dezelfde besproeiingsvereisten als struiken.

Uw gazon is een van de eerste dingen die een persoon opmerkt. Een goed onderhouden gazon kan zelfs op een slechte dag een rustgevend genot voor uw geest zijn. En vice versa. Maar dat betekent niet dat het onderhouden van een tuin stressvol moet zijn. Laat het een plezier zijn.