[latest-posts-slider limit=-1 category=9 arrows=true]

Veelvoorkomende irrigatie systeem problemen

Alle tuinen en parken zijn anders. Hiervoor kunnen Rain Bird producten de oplossing bieden. Voor elke problematiek is er een oplossing die Rain Bird kan bieden.

Probleem: Hellingen of heuvels

Hellingen of heuvels kunnen ervoor zorgen dat water rond de bodem van sproeiers zal ophopen. Dit zorgt ervoor dat de bodem vochtig wordt op ongewenste plekken. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan.

Oplossing

Using 1800® Sprays, 3500 Rotors and 5000 Rotors with a Seal-A-Matic™ (SAM) Check Valve will solve the problem of low head drainage and eliminate puddling. Or using Rain Bird Rotary Nozzles which deliver water at a lower rate, will allow sufficient soak-in time to prevent run-off.

Probleem: Verschillende type planten

Verschillende type flora hebben verschillende behoeftes. Dezelfde hoeveelheid water aanleveren kan de ene plant te weinig zijn en de ander te veel.

Oplossing

Het is mogelijk om de waterhoeveelheid aan te passen op basis van de individuele plant. Het ontwerpen van verschillende zones kan ervoor zorgen dat je kunt inplannen wanneer water wordt aangeleverd en aan welke zone.

Probleem: Hoeken, vreemde vormen of stroken

In moeilijk begaanbare gebieden is het vaak moeilijk het complete oppervlak te voorzien van gewenste tuinberegening. Hierdoor kunnen gebieden te veel water krijgen of juist te weinig.

Oplossing

Door gebruik van Variable Arc Nozzles (VAN) kunnen moeilijk begaanbare gebieden benaderd worden en de precieze hoeveelheid tuinberegening bieden die nodig is.

Probleem: Bewateren van kleine gebieden

Tuinberegening bieden voor kleine gebieden kan lastig zijn. Het komt veel voor dat gebieden die geen water nodig hebben, zoals tuinpaden en opritten, onnodig water krijgen waardoor verspilling ontstaat.

Oplossing

Om kleine gebieden te bewateren zijn kleine volumes Rain Bird SQ nozzles geschikt. Deze kunnen water in patronen van 60 cm tot 120 cm nauwkeurig beheren. Om een nog nauwkeuriger gebied te bewateren kunnen sproeiers geïnstalleerd worden met High-Efficiency Variable Arc Nozzles (HE-VAN).

Probleem: Verschil in hoeveelheid zon

De belichting van de zon is verschillend in alle delen van tuin en park. Deze kan ook per seizoen veel veranderen. Hierdoor worden planten overbelicht of onderbelicht.

Oplossing

Met verschillende programma’s kunnen tijden voor bewateren worden aangepast. Denk aan programma’s als ESP-Me. Door een lage volume druppels kan het aangepast worden op individuele planten of groepen van planten op basis van de behoeftes aan belichting van de plant.

Probleem: Sproeiers gaan aan als het regent

Het systeem zet sproeiers aan terwijl het regent.

Oplossing

Met een controller wordt het systeem automatisch uitgeschakeld op het moment dat het regent. Dit gebeurt door een regensensor. Het bespaard water én kosten.

Probleem: Verdichte grond en afvoer

Verdichte grond kan ervoor zorgen dat het water een afvoer zoekt in wandelpaden of opritten waardoor planten niet hun bewatering krijgen.

Oplossing

Door gebruik te maken van een controller met verschillende programma’s en start tijden of een controller met een Cycle + Soak optie kan ervoor zorgen dat er op de juiste momenten geen bewatering meer wordt gegeven. Je kan er ook voor kiezen een Rain Bird Rotary Nozzle te installeren dat water op kleinere schaal aanlevert waardoor de grond meer tijd heeft het water op te nemen. Als het water nog langzamer moet druppelen dan kan er gekozen worden voor een low-volume drip.

Probleem: Waterdruk

Hoge waterdruk of snel veranderende waterdruk kan ervoor zorgen dat sproeiers nevelen of misten. Hierdoor is de kans groot dat tuin en park niet de optimale hoeveelheid water krijgt. Een lage waterdruk kan invloed hebben op de performance van sproeiers waardoor water niet met de juiste hoeveelheid wordt verspreid.

Oplossing

Met gebruik van een Rain Bird PRS Dial regulator kan hoge waterdruk efficiënt gecontroleerd worden. Buitensporige waterdruk kan gecontroleerd worden met 1800® Sprays en 5000 Plus Rotors met een Pressure Regulating Stem (PRS). Inline of  Anti-Siphon Drip Control Zone Kits met een waterdruk regulator kunnen gebruikt worden voor een systeem met lage volumes.