[latest-posts-slider limit=-1 category=9 arrows=true]

Water besparen en gazon verzorging tips

Je gazon en tuin kunnen jarenlang van te genieten zijn zonder veel moeite erin te stoppen, als je weet hoe je dit moet verzorgen.

Er is een grote kans dat je veel geld bespaard als je automatische tuinberegening aanlegt. Op het moment dat je systeem goed is afgesteld kan je tuin en park goed eruit laten zien zonder enige vorm van waterverspilling te hebben: geheel aangepast op jouw gazon.

Een goede hoeveelheid water is één van de belangrijkste aspecten van een gezonde tuin. Experts geven aan dat een gezonde tuin de waarde van het huis tot wel 14% kan toenemen. Volg deze tips om ervoor te zorgen dat jij zo een gezonde tuin en park kan krijgen!

Maak verschillen tussen zones in je tuin en park

Verschillende type vegetatie vraagt om verschillende hoeveelheden water. Door je tuin en park te verdelen in zones krijg je een beter overzicht van waar je welke hoeveelheid water moet toevoeren. Zo heeft gras meer en vaker water nodig dan bomen, struiken en bodembedekkers.

Houd het in balans

Om een idee te krijgen hoeveel en waar gras water krijgt kan je maatbekers in verschillende delen van je tuin en park stoppen, de sproeiers aanzetten gedurende 15 minuten en het resultaat te bekijken. De ideale hoeveelheid zal tussen de 3 en 5 centimeter zitten, afhankelijk van het type grond. Om ervoor te zorgen dat er een ideale verdeeldheid is kan je het beste gebruik maken van een ondergrondse tuinberegening.

Verspilling tegengaan

Te veel water toevoegen of te vaak water geven zullen de twee grootste en meest voorkomende manieren van waterverspilling zijn in Nederland. Veel water zal ergens anders afvoeren of wordt nooit geabsorbeerd. Probeer de tijd van beregening in kortere periodes te stoppen in plaats van één langdurige sessie. Stel een pauze van 15 minuten in per sessie. Dit zal ervoor zorgen dat er minder water verloren gaat en de grond de tijd krijgt om het water op te nemen.

Houd de tijd in de gaten

Beregen tuin en park als de zon laag staat, er weinig wind is en de temperatuur relatief laag is. Meestal liggen de ideale tijden voor beregening tussen 5:00 uur en 10:00 uur. Beregening is minder effectief op het midden van de dag door verdamping en wind. Te laat beregenen kan leiden tot schimmels doordat bladeren gedurende de avonduren nat kunnen blijven. Door in de ochtend te beregenen krijgen bladeren de kans om doorgaans de dag te drogen.

Pas het systeem aan op seizoen en wees slim met regen

Per seizoen verschilt het weer enorm. Probeer daarop het tuinberegening systeem slim aan te passen. Ga slim om met regenval: beregen niet als de natuur het werk voor je doet. Zet apparaten uit op het moment dat het regent of stel automatische beregening in die dit voor je doet.

Bewater enkel datgene dat water nodig heeft

Zorg ervoor dat sproeiers enkel delen van je tuin en park beregenen dat water nodig heeft. Probeer opritten en wandelpaden zoveel mogelijk te vermijden. Met slimme producten is dit eenvoudig te doen en aan te passen op jouw gazon. Om verdamping en vervelende wind te slim af te zijn is het goed om sproeikoppen zoveel mogelijk aan te passen op het zo groot mogelijk druppels te laten sproeien en mist te voorkomen.

Houd rekening met druppels

Je kan gebruik maken van lage volumes druppelirrigatie op het moment dat water zo dicht mogelijk bij de wortels terecht komt bij bomen, bloembedden, planten en bloemen in potten of andere zones waar geen gras is. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen onkruid groeit en zal waterverspilling tegengaan door verdamping of slecht waterafvoer.

Routine Inspecties

Om ervoor te zorgen dat je systeem langdurig en altijd werkt is het slim om een routine van inspecties in te stellen. Probeer eens in de zoveel tijd sproeiers te checken. Een verstopte sproeierkop of een scheur kan grote schade opleveren voor je tuin en park en een onverwachte hoge rekening opleveren voor je waterkosten.

Conclusie

Automatische tuinberegening gaat ervoor zorgen dat de meeste van deze tips weinig tot geen werk zijn. Het is makkelijk te installeren, makkelijk te opereren en zal zowel veel tijd als geld besparend zijn.

Wij bieden oplossingen op maat aan in samenwerking met onze contacten om voor jou (ondergrondse) tuinberegening aan te leggen. Zo kunnen wij een plan aanleveren met een lijst van bijbehorende materialen en installatie advies. Wij zijn er om al je vragen te beantwoorden: ook tijdens het proces.

Wij bieden service aan om de juiste aannemer te vinden die bij je past in jouw omgeving die het systeem kan gaan installeren.

Links of rechts om: automatische tuinberegening van Rain Bird kan je helpen om ideale tuin en park voor veel jaren mooi en gezond te houden.